De jury bepaalt elk jaar de categorie waarin de VriendenLoterij Museumprijs wordt uitgereikt, en stelt op basis van de aanmeldingen en museumbezoeken een shortlist op. Het publiek kan daarna een aantal weken stemmen op een van de genomineerde musea. Het museum met de meeste stemmen wint!

 

Jury 2021

Willem-Bijleveld.jpg
Willem Bijleveld
(voorzitter jury)

Willem Bijleveld werkte tot zijn pensioen als directeur van verschillende musea. Nadat hij promoveerde als sterrenkundige werkte hij onder meer als programmaleider bij filmtheater Omniversum en als directeur van Madame Tussauds. Zeventien jaar lang was hij algemeen directeur van het Scheepvaartmuseum waarna hij directeur-bestuurder werd van het Openluchtmuseum.

 

 

 

 

Marjan-Ruiter.jpg
Marjan Ruiter
Directeur Zeeuws Museum, Middelburg

Marjan Ruiter is historica en sinds 2009 directeur van het Zeeuws Museum in Middelburg. Eerder bekleedde zij diverse functies aan de Rijksuniversiteit Groningen en was ze directeur van Centrum Kunstlicht in de Kunst in Eindhoven en senior regio adviseur bij het VSB Fonds.

 

 

 

Bart-Rutten.jpg
Bart Rutten
Artistiek directeur Centraal Museum, Utrecht

Bart Rutten is kunsthistoricus en sinds 2017 artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van videokunst en werkte eerder onder meer als conservator en hoofd collecties bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

 

 

Gerdien-Verschoor.jpg
Gerdien Verschoor
Directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Gerdien Verschoor is kunsthistoricus en sinds 2019 directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze promoveerde op Poolse kunst uit het Interbellum en werkte eerder als cultureel attaché in Warschau en ruim dertien jaar als directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst.
 

 

 

Deirdre-Carasso.jpg
Deirdre Carasso
Directeur Bibliotheek Utrecht (voormalig directeur Stedelijk Museum Schiedam)

Deirdre Carasso is kunsthistoricus, sinds 15 december 2020 directeur van de Bibliotheek Utrecht en voormalig directeur van Stedelijk Museum Schiedam, winnaar van de Museumprijs 2019. Eerder werkte Carasso bij Museum Boijmans Van Beuningen, eerst als Hoofd Educatie en Publieksbegeleiding en vervolgens als Hoofd Relatiebeheer en Filantropie. Daarvoor was zij Hoofd Presentatie en Educatie bij het Nationaal Archief.

 

 

Een kijkje achter de schermen bij het juryproces

(van de VriendenLoterij Museumprijs 2021)